شرح وظایف مشاور مالیاتی
همانطور که اشاره کردیم، نقش مشاوره مالیاتی حفاظت از سرمایه و اموال کسبوکارها است. اما این مهم چگونه محقق میشود؟ در این راستا یک مشاور مالیاتی مجموعهای از وظایف را برعهده دارد که در اینجا به برخی از آنها اشاره میکنیم.
منظور از پشتیبانی مالیاتی چیست؟ یک کسب و کار از مجموعهای از ردههای شغلی مختلف تشکیل میشود. برخی از این ردههای شغلی در حوزه اجرایی هستند و برخی دیگر نیز در حوزه امور مالی شرکت دخیل هستند. نخستین وظیفه یک مشاور مالیاتی در شرکتها، تشریح مباحث و قوانین مالیاتی برای افرادی از شرکت است که در امور مالی دخیل هستند. مدیران یک شرکت باید به زبان ساده با قوانین مالیاتی آشنا شوند. به این ترتیب فرآیندهای مالی شرکت در راستای پرداخت مالیات کمتر جهتدهی میشود.
مشاور مالیاتی، صورتهای مالی شرکت را به شفافترین و دقیقترین شکل ممکن تدوین میکند. مشاور حقوقی با نظارت به جریان نقدینگی در شرکت از دریافتیها تا پرداختیها تلاش میکند تا نسبت به کنترل آن اقدام کند. وظیفه دیگر مشاور مالیاتی شرکت، تنظیم لوایح و اظهارنامههای مالیاتی است.
این مسئله نقش اساسی در میزان مالیات پرداختی شرکتها دارد. بسیاری از مشکلاتی که یک شرکت در زمینه پرداخت مالیات با آن مواجه میشود، ناشی از تکمیل اشتباه اظهارنامه مالیاتی است. بهرهگیری از مشاوره مالیاتی میتواند این روند را اصلاح کند.
وظایف مشاوران مالیاتی صرفاً در مرحله تکمیل اظهارنامه مالیاتی به اتمام نمیرسد. یک شرکت در طول فعالیت خود با مجموعهای از مسائل و پروندههای مالی و مالیاتی مواجه میشود. سازمان امور مالیاتی بهعنوان یکی از دستگاههایی است که بنگاههای اقتصادی همواره با آنها سروکار دارند. بسیاری از مواقع پس از تکمیل و ارسال اظهارنامه مالیاتی، شرکتها با مالیاتی مواجه میشوند که نسبت به آن اعتراض دارند.
طرح صحیح اعتراض در اداره امور مالیاتی، نقش جدی در استیفای حقوق شرکتها دارد. اما آیا کسانی که تخصص و تسلط کافی روی قوانین مالیاتی ندارند، از عهده این کار برمیآیند؟ پاسخ این سؤال قطعاً منفی است. مشاوره مالیاتی در اینجا کلید حل مشکلات به شمار میآید. یک مشاور مالیاتی با طرح لایحه اعتراضی دقیق به سازمان امور مالیاتی، میتواند در زمینه کاهش مبلغ مالیات تعیینشده نقش اساسی ایفا کند.
مشاور مالیاتی با ادبیات مناسب و قانونی این قبیل امور، آشنایی کامل دارد. او در مذاکراتی که با مأموران ممیز مالیاتی انجام میدهد، میتواند در اقناع آنها برای کاهش مالیات موفق شود. حضور وکیل یا مشاور مالیاتی در هیئتهای حل اختلاف میتواند راهگشا باشد. به این ترتیب با صرف هزینه نسبتاً پایینی برای مشاوره مالیاتی، چندین برابر آن با کاهش مالیات پرداختی به شرکت باز میگردد.
مشاور مالی و مالیاتی در یک سازمان هدف مشترکی را دنبال می کنند و آن صرف هزینه کمتر و کمک به سودآوری شرکت می باشد.
یک مشاور مالی ماهر باید تسلط کافی به امور اقتصادی و مالی جامعه و صنف کسب و کار مورد نظر داشته باشد و باید بتواند بهترین مشاوره را برای سودآوری ارائه دهد.
یک مشاوره مالیاتی باید علاوه بر آن که تسلط مفاهیم اساسی حسابداری و مالی داشته باشد باید با قوانین جدید مالیاتی و حقوقی نیز آشنایی کامل داشته باشد و پیوسته خود را آپدیت کند.
مشاور مالیاتی راهکار های عملی برای کاهش حداکثری مالیات ارائه می دهد که در نهایت این کار سبب ذخیره سرمایه سازمان می شود و مشاور مالی در تصمیمات مهم سودآوری و خرید و فروش محصولات سازمان دخیل است.
مشاوران مالیاتی پل ارتباطی مودیان و سازمان مالیاتی
اینجاست که نقش اصلی مشاوران مالیاتی به روشنی مشخص میشود. مسیر مالی و مالیاتی هر کسب و کار بر اساس نوع فعالیت، با دیگری متفاوت است؛ با این وجود، مشاور مالیاتی با تسلط بر قوانین مالیاتی، معافیتها و جرایم مالیاتی از سویی و بررسی فعالیت اقتصادی مودی از سوی دیگر، مودی را از قوانین و معافیتهای مربوط به فعالیت اقتصادی آگاه میسازد. به این ترتیب مودی با رضایت خاطر و با شفافیت تکالیف خود را انجام میدهد و هم از پرداخت مقادیر غیرمنصفانه مالیات نجات مییابد. با کمک گرفتن از یک مشاور مالیاتی خبره، میتوانید با خیالی راحت بر سایر جنبههای کسب و کار خود تمرکز کنید.
مشاوره مالیاتی شامل چه مواردی است؟
هر کسب و کار بر اساس نوع مشکلی که با آن مواجه است، نیاز به راهکار ویژهای دارد. اما شیوه کلی مجموعه پرشین حساب بررسی ریشهای مشکل، عارضهیابی و ارائه راهکارهای قانونی، عملی و کم هزینه است.
برخی از خدمات ارائه شده توسط موسسه ثبت بهارستان حساب عبارتند از:
نحوه جذب قانونی سرمایهگذار برای شرکتهای تازه تاسیس
اطلاع از تاریخچه پرونده مالیاتی و آخرین فعل و انفعالات اجرا شده در آن
نحوه اعلام انحلال و ارایه اظهارنامه انحلال
رسیدگی به پرونده مالیات بر ارزش افزوده و دفاعیات آن
نحوه ارسال گزارشات خرید و فروش به حوزه مالیاتی
سیستم مالیات حقوق و اجاره و نحوه کاهش جرایم آن
نحوه انعقاد قراردادها با پرسنل و اشخاص دیگر از منظر مالیاتی و بیمهای
تدریس خصوصی به مدیرعامل و یا کادر مالی مستقر در واحد مالی
فعالیتهای بازرگانی خاص حوزههای واردات و صادرت
هدایت به پناهگاههای امن مالیاتی مورد تایید سازمان مالیاتی
شرایط ریکاوری به صورت انجام عملیات پالایشگاه مالیاتی
تهیه صورتهای مالی و اخذ تسهیلات از موسسات بانکی و سرمایهگذاری
فعالیتهای سازمان بورس اوراق بهادار و فرابورس
4 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید
سلام وقت بخیر
ایا برای تشکیل پرونده حقوقی حتما باید به اداره مالیات مراجعه شود یا بصورت غیرحضوری هم انجام میشود
بله، برای تشکیل پرونده های اشخاص حقیقی و حقوقی حتما شخص دارنده حق امضاء باید حضور فیزیکی داشته باشد، اما بعد از نهایی شدن و تکمیل سامانه خدمات مالیاتی دیگر نیازی به حضور در اداره مالیاتی نمی باشد و با امضاء الکتونیکی در خود سامانه امور تشکیل پرونده بطور کامل قابل اجرا خواهد شد.
باتشکر از گروه مالی ثبت بهارستان
ممنون از اینکه با ما همراه هستید