مقدمه

امروزه برای داد و ستد در سطح بین‌المللی باید کارت بازرگانی داشته باشیم که توسط اتاق بازرگانی صادر می‌شود. به طور مثال با کارت بازرگانی حق واردات و صادرات و قابلیت ثبت برند غیر فارسی را داریم؛ توانایی ترخیص کالا و ثبت سفارش را خواهیم داشت. شما و یا شرکتتان که متقاضی هستید، باید کلاس‌هایی را در اتاق بازرگانی بگذرانید و پس از تکمیل بودن مدارک صدور کارت شما تایید خواهد شد، مدت زمان این مجوز یک‌ساله است اما در صورت داشتن پرونده‌ی بهره برداری، می‌توانید به صورت 5 ساله را نیز اخذ کنید.

شما با دریافت کارت بازرگانی از کشور ایران با هر کشوری که با ایران روابط صلح آمیز داشته باشد می توانید شروع به انجام فعالیت های تجاری، واردات و صادرات کالا و… نمایید.

کارت بازرگانی چیست؟

کارت بازرگانی؛ مجوزی است که دارنده‌ی آن چه فرد حقوقی و یا چه فرد حقیقی باشد، امکان واردات و صادرات کالا را خواهد داشت و همچنین علاوه بر این ها می‌تواند اقدام اظهار و ترخیص کالا از گمرک کند؛ بنابراین می‌توان به این نتیجه رسید که بدون داشتن این مجوز هیچ فرد حقیقی یا حقوقی نمی‌تواند کالایی را وارد کشور کند و یا از کشور آن را خارج کند و به اصطلاح هیچ فردی نمی‌تواند اقدام به صادرات، واردات و یا ترخیص کالا کند.

لازم به ذکر است که متولی کارت بازرگانی سازمان صمت است که به نام سازمان صنعت، معدن و تجارت هم شناخته می‌شود به همراه اتاق بازرگانی این دو سازمان هستند؛ بنابراین لازم است تا تاجری که می‌خواهد اقدام به گرفتن و یا اخذ کارت بازرگانی کند، به این دو ارگان مراجعه کند. در حال حاضر این فرآیند تماما به صورت اینترنتی و آنلاین است که از طریق سامانه جامع تجارت می‌توانید وارد پیشخوان اینترنتی شوید و مدارک مورد نیاز را در این سامانه بارگذاری کنید.

مزایای اخذ کارت بازرگانی

  •  ثبت برند لاتین
  •  واردات و صادرات کالا به صورت بین المللی
  •  ترخیص کالا از گمرک
  •  امکان دریافت ویزا به صورت تجاری
  •  شرکت در نمایشگاه های خارجی
  •  شرکت در نمایشگاه های داخلی
  • عضویت در اتاق بازرگانی
  •  واردات کالا از مناطق آزاد
  • ارتباط با تجار سایر کشورها
  •  ثبت سفارش و ترخیص کالا از گمرک

از مزایای عضویت در اتاق بازرگانی می توان به شرکت در کلاس های آموزشی که در دوره های مختلف توسط سازمان برگزار می شود و حتی در انتها به شما مدرک آن دوره نیز ارائه میشود، استفاده از حق بیمه، شرکت در همایش ها و رویداد ها، مشاوره های کسب و کار و امور بازرگانی که توسط اساتید برتر این حوزه برای متقاضیان ارائه می گردد و… اشاره کرد.

همانطور که در بالا ذکر شد اخذ کارت بازرگانی مزایایی دارد که اشخاص می توانند اقدام به دریافت انواع آن نمایند و از مزایای آن بهره مند شوند به صورت خلاصه این کارت به شما اجازه فعالیت بین المللی و رشد کسب و کار شما در صنایع جهانی را می دهد که با آن می توان قله های موفقیت را یکی پس از دیگری طی نمایید.

معایب کارت بازرگانی

البته بد نیست در همین جا به این موضوع اشاره شود که گرفتن کارت بازرگانی علاوه بر این که می‌تواند مزایای بسیار زیادی داشته باشد، همچنین می‌تواند معایبی را هم به همراه داشته باشد که از این معایب می‌توان به پرداخت مالیات ارزش افزود و مالیات بر واردات کالا اشاره کرد. همچنین در صورتی که افراد از آن به درستی استفاده نکنند می‌تواند عواقب قانونی برای آن‌ها داشته باشد.

کارت بازرگانی در رباط کریم

صدور کارت بازرگانی

كارت بازرگاني ،مجوزي است كه به دارنده آن اعم از شخص حقيقي يا حقوقي به موجب ماده 2 قانون صادرات و واردات مصوب 1372/04/02 مجلس شوراي اسلامي اجازه داده مي شود به امر تجارت خارجي بپردازد.

بر اساس مقرراتي كه در حال حاضر در دست اجراست اعتبار كارت بازرگاني از تاريخ صدور يكسال مي باشد . تمديد كارت بازرگاني با ارائه مدارك لازم براي براي مدت مذكور انجام مي گيرد و در دفعات بعد نيز به همين ترتيب ادامه مي يابد.

شرایط دریافت کارت بازرگانی

برای دریافت کارت بازرگانی مانند دریافت هر مجوز دیگری نیاز به ارائه مدارک و شرایط خاصی دارید. البته لازم به ذکر است که بسته به نوع کارت ، شرایط گرفتن کارت بازرگانی متفاوت است. برای مثال مدارکی که برای ثبت نام کارت بازرگانی شخص حقیقی لازم است با مدارک لازم برای شخص حقوقی متفاوت خواهد بود. در ادامه به شرایط مدارک لازم مربوط به هر یک می‌پردازیم:

کارت بازرگانی حقیقی

برای این که بتوانید اقدام به دریافت کارت بازرگانی حقیقی کنید درخواست دهید و دارنده این نوع کارت ها می توانند مانند شرکت ها به انجام امور و مراودات تجاری نمایند و هیچ گونه محدودیتی ندارد. کارت بازرگانی حقیقی تنها نیازمند مدارک هویتی و کد اقتصادی شخص می باشد.

  1. متقاضی حداقل 24 سال سن داشته باشد.
  2. پس از آن باید اقدام به مشخص کردن محل کسب و کار و همچنین ارائه فعالیت خود بپردازید.
  3. مدرک تحصیلی مرتبط با موضوع تجارت داشته باشید، در غیر این صورت بایستی حتماً حداقل 3 سال تجربه‌ی فعالیت در این حیطه را داشته باشید.
  4. نیاز است تا با قوانین گمرک، اداری با شرکت در کلاس آموزشی که در اتاق بازرگانی برگزار می‌شود شرکت داشته باشد و با این قوانین در کلاس آموزشی آشنا شوید.
  5. نباید در دولت مشغول به کار باشید و استخدام رسمی شده باشید.
  6. نیاز است تا با نشان دادن تمکن مالی خود ثابت کنید که می‌توانید در حوزه‌ی مورد نظر فعالیت داشته باشید.
  7. همچنین نیاز است تا اقدام به ارائه تعهد نامه کتبی برای عدم استفاده غیر قانونی و همچنین تعهد مبنی بر دنبال کردن سیاست‌های تجاری دولت ارائه دهید.
  8. و در انتها بایستی دارای صلاحیت اخلاقی، اجتماعی باشید و فاقد هر گونه سو پیشینه باشید.

کارت بازرگانی حقوقی

اشخاص حقوقی برای شرکت‌ها اتحادیه ها موسسات سازمان‌ها و… صادر می شود و مدارک شرکت را نیازمند است.

همان‌طور که کمی پیش‌تر خدمتتان عرض کردیم شرایط گرفتن کارت بازرگانی حقوقی باتوجه به نوع و این که به چه نوعی می‌خواهیم این کارت را بگیریم متفاوت است و ممکن است هرکدام نیاز به مدارک متنوعی باشند. در ادامه با شرایط مورد نیاز برای اشخاص حقوقی آشنا خواهید شد.

  1. شرکت ثبت شده داشته باشید و این شرکت دارای پرونده مالیاتی باشد.
  2. برای این که به دریافت کارت حقوقی بپردازید همچنین نیاز است تا عدم ورشکستگی خود را اثبات کنید.
  3. همچنین بایستی تأییدیه‌ای مبنی بر محل فعالیت داشته باشید.
  4. یکی دیگر از شرایطی که باید برای برخورداری از کارت بازرگانی حقوقی برخوردار باشید، داشتن سابقه کافی فعالیت در حوزه‌ی اقتصاد و تجارت است.

شرایط صدور کارت بازرگانی برای غیر ایرانیان

  1. داشتن کلیه شرایط مقرر برای اشخاص ایرانی باستثنای برگ پایان خدمت وظیفه یا برگ معافیت
  2. داشتن پروانه کار و اقامت
  3. عمل متقابل کشور متبوع آنها در مورد ایرانیان مقیم آن کشور. در موارد خاص که صدور کارت بازرگانی بدون توجه به عمل کشور متبوع متقاضی به تشخیص وزارت بازرگانی ضرورت داشته باشد، وزارت مذکور می‌تواند مجاز بودن صدور کارت بازرگانی برای این قبیل متقاضیان را بدون رعایت شرط عمل متقابل به اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران اعلام نماید.
مدارک مورد نیاز اخذ کارت بازرگانی

مدارک لازم برای کارت بازرگانی

اشخاص حقیقی

  • ارائه عکس تمام رخ با پس زمینه سفید
  • تحویل فرم دال اتاق بازرگانی که به تأیید دفتر اسناد رسمی رسیده باشد.
  • ارائه تصویر کارت ملی
  • ارائه اصل مدرک تحصیلی (دیپلم به بالا) یا ارائه 3 سال سابقه فعالیت
  • ارائه گواهی عدم سوء پیشینه
  • ارائه گواهی بانکی تأییدیه حساب جاری
  • ارائه کارت پایان خدمت یا کارت معافیت
  • ارائه کد اقتصادی

اشخاص حقوقی

  • ارائه اسناد مربوط به محل کار ( سند مالکیت یا اجارنامه هلوگرامدار )
  • ارائه کارت ملی مدیرعامل مجموعه
  • ارائه گواهی عدم سوء پیشینه
  • ارائه اظهارنامه ثبت‌نام در دفاتر بازرگانی
  • ارائه فرم دال اتاق بازرگانی
  • ارائه تقاضانامه ثبت شرکت‌هایی با مسئولیت محدود

انواع کارت بازرگانی

این کارت که انواع مختلفی نیز دارد، به‌عنوان شناسنامه تجاری شناخته می‌شود و تجارت برون مرزی دارندگان این کارت، به رسمیت شناخته می‌شود. این کارت به مدت یک سال اعتبار دارد و هر ساله باید برای تمدید آن اقدام نمایید.

1- کارت بازرگانی تجاری: به‌عنوان متداول‌ترین و البته اصلی‌ترین نوع شناخته می‌شود. اگر این کارت بارزگانی را داشته باشید، می‌توانید در زمینه‌هایی مانند صادرات، واردات، ترخیص کالا، امر گمرکی و … فعالیت کنید.

2- کارت بازرگانی موردی: این کارت که تقریباً یک کارت یک بار مصرف است، مورداستفاده افرادی قرار می‌گیرند که فقط یک بار قصد ترخیص کالا از گمرک و چنین فعالیت‌هایی دارند.

3- کارت بازرگانی تولیدی و صنعتی: واحد‌های صنعتی و تولیدی که کالاها و مواد مختلفی تولید می‌کنند، برای پیش برد کارهای خود نیاز به مواد اولیه و متریالی دارند که مقدار قابل‌توجهی از آن‌ها، از طریق واردات تأمین می‌شود. بنابراین چنین واحد‌هایی نیاز دارند که به‌صورت مستقل و دائمی به تحویل مواد اولیه و همچنین صدور برخی کالاها بپردازند. بدین‌ جهت برای واحدهای تولیدی و صنعتی صادر می‌شود.

4- کارت بازرگانی خدماتی: برخی از واحدها نیز هستند که برای ارائه خدمات خود نیاز به برخی مواد اولیه وارداتی دارند که برای این‌گونه واحد‌ها، کارت خدماتی صادر می‌شود. ماهیت این کارت و حتی شیوه اخذ آن، با کارت بازرگانی تولیدی و صنعتی یکسان بوده و تنها اسماً با هم تفاوت دارند.

5- شرکت‌های تعاونی: شرکت‌های تعاونی نیز برای پیش برد کارهای خود به کارت نیاز دارند که بدین‌جهت می‌توانند کارت خود را از اتاق‌های تعاون، اخذ نمایند.

6- کارت بازرگانی اشخاص حقیقی: این کارت برای افرادی صادر می‌شود که قصد دارند شخصاً به انجام تجارت و واردات و صادرات بپردازند.

7- کارت بازرگانی اشخاص حقوقی: معمولاً شرکت‌ها، اتحادیه‌ها، مؤسسات و… به‌عنوان اشخاص حقوقی شناخته می‌شوند. برای پیش برد فعالیت‌های تجاری اشخاص حقوقی، اخذ کارت بازرگانی اشخاص حقوقی نیاز خواهد بود.

مراحل اخذ کارت بازرگانی

  1. شما با ثبت نام در سامانه و تکمیل فرم های درخواست اولین مرحله از دریافت کارت بازرگانی خود را گذرانده اید پس از این مرحله شما باید مدارک مورد نیاز که بالاتر ذکر شده را در سامانه بارگذاری نمایید.
  2.  در مرحله بعدی شما باید فرم دال یا همان فرم گواهی امضا تکمیل و به سازمان ارائه نمایید.
  3. پس از ارسال مدارک شما در سامانه از تمامی مراحل روند ها مطلع خواهید شد، اگر مدارک نواقصی داشته باشد و یا مورد تایید قرار گیرد همگی به صورت پیامک به شما اطلاع داده خواهد شد و در سامانه نیز جزئیات آن قابل مشاهده است. اگر شما شخصیت حقیقی باشید با کد ملی و رمز عبور و یا ار شخصیت حقوقی باشید با شناسه ملی شرکت و رمز عبور میتوانید وارد سامانه شده و از تمامی مراحل و جزئیات درخواست خود، مطلع شوید.
  4. زمانی که پرونده شما مورد تایید قرار گرفت کلاس های آموزشی برای شما تشکیل می شود و باید به صورت آنلاین رزرو کلاس ها را انجام داده و در آنها شرکت نمایید در صورتی که تمام این مراحل را طی نمایید ظرف دو الی سه روز کارت شما صادر می شود.
  5. زمان که مدارک شما و تایید هویت حضوری شما در اتاق بازرگانی به تایید رسید نهایتا بین 5 الی 7 روز کارت بازرگانی شما به آدرس شرکت که در فرم های اولیه وارد کرده توسط اداره پست ارسال می گردد. لازم بذکر است که زمانی که کارت شما به محل میرسد باید برای دریافت آن حتما حضور داشته باشید در غیر این صورت بسته برگشت داده می شود به اتاق بازرگانی و شما باید مجددا درخواست ارسال دهید و مراحل مذکور دوباره از ابتدا طی شود.

مقررات مالیاتی حاکم بر کارت بازرگانی

دارا بودن کارت بازرگانی به تنهایی منجر به وضع مالیات نمی گردد درآمد مشمول مالیات تعیین کننده مالیات قابل پرداخت خواهد بود

برای اشخاص حقیقی بر اساس درامد مشمول مالیات طبق نرخ ماده 131 قانون مالیاتهای مستقیم و برای اشخاص حقوقی 25% درآمد محاسبه و اخذ می گردد.

ماده ۱۳۰ : بدهی های گذشته موضوع مواد(۳) تا (۱۶) و تبصرة (۳) ماده (۵۹) , ماده (۱۲۹) قانون مالیات های مستقیم مصوب ۳/۱۲/۱۳۶۶ و اصلاحیه های بعدی آن قابل مطالبه و وصول نخواهد بود

تبصره : وزارت امور اقتصادی و دارایی می تواند بدهی مالیات هایی که سال تحصیل درآمد مربوط یا تعلق آن ها حسب مورد قبل از سال ۱۳۶۸ باشد را تا سقف یک میلیون ریال برای هر مودی در نقاطی که مقتضی بداند کلا“ یا جزئا“ مورد بخشودگی قرار دهد .

ماده۱۳۱ : نرخ مالیات بردرآمد اشخاص حقیقی به استثنای مواردی که طبق مقررات این قانون دارای نرخ جداگانه ای می باشد به شرح زیر است :

  • تا میزان سی میلیون ریال درآمد مشمول مالیات سالانه به نرخ پانزده درصد ۱۵%
  • تا میزان یکصد میلیون ریال درآمد مشمول مالیات سالانه نسبت به مازاد سی میلیون ریال به نرخ بیست درصد۲۰%
  • تا میزان دویست و پنجاه میلیون ریال درآمدمشمول مالیات سالانه نسبت به مازاد یکصد میلیون ریال به نرخ بیست و پنج درصد (۲۵% )
  • تا میزان یک میلیارد ریال درآمد مشمول مالیات سالانه نسبت به مازاد دویست و پنجاه میلیون ریال به نرخ سی درصد ۳۰%
  • نسبت به مازاد یک میلیارد ریال درآمدمشمول مالیات سالانه به نرخ سی و پنج درصد ۳۵%

رتبه بندی کارت بازرگانی

شاید برای شما هم عجیب باشد که کارت بازرگانی نیز رتبه بندی دارد؛ شرکت هایی که اقدام به دریافت کارت بازرگانی می کنند پس از گذشت بازه زمانی مشخص با دریافت تاییدیه های کمی و کیفی از اتاق و همچنین داشتن امتیاز در بخش هایی مانند تعداد پرسنل، مدرک تحصیلی، کارکرد مالی شرکت که توسط اظهارنامه های مالیاتی سنجیده می شود، کار گزارش های حسابرسی، امکانات و تجهیزات شرکت و… از رتبه های 5 الی 1 رتبه بندی خواهند شد.

شما با دریافت رتبه های بالاتر می توانید اقدام به ثبت سفارش برخی از اقلام تجاری که در رتبه های پایین تر امکان را ندارید را خواهید داشت، از ظرفیت های بیشتری برای واردات و صادرات کالا برخودار می شوید به عنوان مثال اگر شما در مرحله اول میتوانید حداکثر 100 هزار تومان کالا صادر و وارد کنید در رتبه های بالاتر این عدد به 500 هزار تومان خواهد رسید و یا اگر شما نمیتواند در ابتدا دارو های اساسی را وارد کنید در رتبه های 5 الی 1 می توانید اقدام به ثبت سفارش برای از این قبیل کالا ها نمایید.

در چه صورت نیازی به دریافت کارت بازرگانی نداریم؟

باید توجه داشته باشید که تعاونی مرزنشینان، پیله وران و ملوانان ایرانی که در شناورها در حال فعالیت می باشند نیازی به داشتن این مجوز ندارد. همچنین اخذ این مجوز برای صادرات کالایی که برای فروش نیست، نیاز نخواهد بود و شما می توانید بدون داشتن آن نسبت به خرید و فروش محصولات اقدام کنید. در ادامه نکات بیشتری را در خصوص دریافت کارت بازرگانی حقوقی یا حقیقی با شما به اشتراک خواهیم گذاشت.

نکات مهم:

کارت بازرگانی به نام اشخاص می باشد و حق استفاده و مسئولیت‌های قانونی و آن تماماً بر عهده فرد درخواست دهنده می باشد و انجام هرگونه فعالیت غیرمجاز عواقب حقوقی گریبانگیر دارنده کارت خواهد شد. به همین منظور هرگز کارت بازرگانی حقیقی یا حقوقی خود را به اشخاص دیگر واگذار نمایید چرا که بدهی های مالیاتی و یا عواقب حقوقی شما را گرفتار خواهد کرد.

در صورتی که کارت خود را به افراد اجاره دهید بدهی های مالیاتی برای شما صادر شده و یا در صورت تخلف شخص، کارت شما به صورت اجباری باطل خواهد شد و هرگز نمی توانید مجدد درخواست اخذ کارت بازرگانی حقوقی یا حقیقی دهید چرا که دارنده کارت شما هستید و حق استفاده با تمام مسئولیت ها بر عهده شما می باشد.

3 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

  • خانم شفیعی
    فوریه 5, 2023 10:21 ب.ظ

    با سلام و ادب
    پرسشی بابت کارت بازرگانی داشتم می خواستم بدونم حتما نیازی هست که برای کارت بازرگانی پرداختی هزینه کارت عضویت هم انجام بشه ؟

    پاسخ
  • علی قاسمی نیا
    آگوست 10, 2023 4:19 ب.ظ

    باسلام و خسته نباشید لطفاً اگه امکانش هست بنده راهنمایی کنید .برای اخذ کارت بازرگانی حتما کارت عضویت پنچ ساله باید بگیریم ؟

    پاسخ
    • سلام ، یکی از پیش زمینه ها برای گرفتن کارت بازرگانی اخذ کارت عضویت می باشد ولی اعتبار آن از یکسال تا پنچ سال نسبت به شرایط خوتان قابل ثبت می باشد .

      پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

فهرست